NIE Spania – Ce este și cum se obține 2021

NIE Spania - Ce este și cum se obține 2020
NIE Spania - Ce este și cum se obține 2020

NIE Spania – Ce este și cum se obține? informații 2021

NIE Spania - Ce este și cum se obține? informații 2020 

ce este ? NIE = Número de Identidad de Extranjero (număr de identitate al străinului)

Este echivalentul Codului numeric personal din România (CNP).  Numărul NIE este de forma X-0000000-X și este emis de autoritățile spaniole cetățenilor străini care doresc să își stabilească reședința în Spania. Este folosit pentru identificarea fiscală a străinilor în fața Agenției Fiscale Spaniole pentru plata impozitelor. (Hacienda / Agencia Tributaria),

Pentru ce am nevoie de NIE?NIE Spania – Ce este?

  • viză de flotant de la Primărie (Empadronamiento)
  • închiriere imobil
  • studiu
  • contract de muncă
  • achiziție imobil
  • achiziție automobil
  • închiere polițe de asigurare
  • plată impozite Agenția Fiscală (Hacienda / Agencia Tributaria)
  • deschidere cont bancar
  • contractare credit bancar
  • deschidere afacere

Și lista poate continua, bineînțeles în funcție de nevoile sociale, economice sau profesionale.

Când am nevoie de NIE?

Pentru a locui în Spania pe o perioadă mai mică de 3 luni, cetățenii Uniunii Europene au nevoie doar de pașaport sau carte de identitate.

Dacă șederea se prelungește pe o perioadă mai mare de 3 luni, cetățeanul Uniunii Europene este obligat să solicite înscrierea la Oficiul pentru Străini sau la Secția de Poliție ce mai aproapiată de reședința sa, conform datelor de mai jos.

De unde se poate obține?

  1. De la Oficiul pentru Străini din cadrul Prefecturii , în funcție de provincia unde veți locui. (Oficina de Extranjeria de la Delegacion del Gobierno).  Verifică aici lista cu toate oficiile și cu datele de contact:  Delegaciones del Gobierno – Oficinas de Extranjeria
  2. Sau în cazul în care distanța față de Oficiul pentru Străini este prea mare, veți merge la Comisariatul de Poliție pentru Străini și Vămi  la care sunteți arondați. Verificați lista aici:  Comisaria General de Extranjeria y Frontera

NIE verde sau NIE verde? care este diferenta? NIE Spania – Ce este?

  • NIE verde– certificat cu caracter permanent (emis pe o foaie a4 de culoare verde). Este necesar când perioada șederii în Spania este mai mare de 90 de zile. Acest tip de document nu se poate obține prin intermediul Reprezentanțelor Diplomatice sau a  Consulatelor Spaniei în țara de reședință a solicitantului.
  • NIE alb – certificat cu caracter temporar (emis pe o foaie a4 de culoare albă). Este necesar când perioada șederii în Spania este mai mică de 90 de zile și nu aveți intenția de a vă schimba reședința în Spania. Însă aveți nevoie de NIE pentru a încheia o tranzacție și a putea plăti impozitul aferent. Acest tip de document se poate obține prin și intermediul Reprezentanțelor Diplomatice sau a  Consulatelor Spaniei în țara de reședință a solicitantului.

Notă importantă: Știri Spania nu își asumă răspunderea pentru deciziile pe care le luați în baza articolelor publicate. Vă recomandăm ca întotdeauna informațiile prezentate să le comparați cu cele prezentate de autoritățile competente. Articolul de mai sus reprezintă o analiză proprie făcute pe baza mai multor surse de informații: Ministerul de Interne Spaniol, Ministerul de Externe Spaniol, Ministerul Finanțelor Publice . Verificați  pe site-urile oficiale ca informațiile să fie de actualitate.

Ministerul de Interne 

Ministerul de Externe

Ministerul de Finante

Deasemenea dacă întâmpinați probleme, sau aveți nevoie de clarificări luați legătura cu Ambasada Romaniei in Spania 2020 .

Distribuie: