Înscrierea actelor de stare civilă spaniole la Consulatele României în Spania

Ambasada Romaniei in Spania - Madrid
Ambasada Romaniei in Spania - Madrid

Înscrierea actelor de stare civilă spaniole la Consulatele României în Spania.

Înscrierea actelor de stare civilă spaniole la consulat

Cetățenii români aflați în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României a certificatelor sau
extraselor de stare civilă eliberate de autoritățile străine, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul de reședință;

Înscrierea se face cu aprobarea șefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează.
Cererea de înscriere în registrele de stare civilă române se depune la misiunea diplomatică sau la oficiul consular de carieră al României din țara unde a fost făcută înregistrarea în prealabil ori din țara aflată în circumscripția consulară respectivă.

Înscrierea actelor de stare civilă emise de autoritățile spaniole

IMPORTANT!

Pentru a economisi timp și bani, vă sugerăm să solicitați la Registrul Civil care a eliberat Libro de familia CERTIFICADO PLURILINGÜE de nacimiento. Acest tip de certificat NU trebuie apostilat și nici tradus și, din punct de vedere al legii române, NU EXPIRĂ.

Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Acestea se întocmesc în interesul statului şi al persoanei şi servesc la cunoaşterea numărului şi structurii populaţiei, a situaţiei demografice, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor (art.1 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă).

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de către autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă au fost transcrise/înscrise în registrele de stare civilă române.

Oficiile consulare de carieră ale României din Spania înregistrează actele și faptele de stare civilă privind pe cetățenii români, produse pe teritoriul spaniol şi eliberează certifícate de stare civilă, în condițiile prevăzute de legislaţia română în vigoare.

Toate aceste solicitări se fac pe bază de programare prealabilă pe www.econsulat.ro

Consulatele României în Spania:

  • Consulatul General al României la Barcelona
  • Consulatul General al României la Bilbao
  • Consulatul General al României la Sevilla
  • Consulatul Romaniei la Castellón de la Plana
  • Consulatul României la Ciudad Real
  • Consulatul Romaniei la Zaragoza
  • Consulatul României la Almeria

Citește și Schimbare domiciliu din Spania în România

Sursă: Ambasada României în Spania, Departamentul pentru Românii de pretitundeni

Notă: Întotdeauna verificați împreună cu misiunile diplomatice ca informațiile prezentate să fie de actualitate.

Distribuie: