Întârzieri la calculul pensiei pentru românii din Spania. Deși Ministrul Muncii declara pe 14 noiembrie 2020 că nu mai există întârzieri la calculul pensiei comunitare pentru românii din Spania, realitatea este cu totul alta. Nu contestăm faptul că s-au făcut progrese, însă problema este departe de a fi rezolvată.
Violeta Alexandru, fost Ministru al Muncii a lansat o idee în spațiul public. Nu știm dacă aceasta va fi adoptată de noul ministru al muncii, însă este clar că situația actuală este falimentară.
„Cred că am o soluție care să rezolve lucrurile rapid și care să sprijine și angajații care gestionează acest domeniu:
externalizarea unor servicii legate de soluționarea cererilor pentru pensiile comunitare. O entitate care să gestioneze comunicarea cu beneficiarii, preluarea de documente, depunerea, completarea lor.”
Intârzieri la calculul pensiei pentru românii din diasporă.
Ministrul Violeta Alexandru anunță că a găsit un volum de 18.000 de cereri nerezolvate când a preluat mandatul.
„Am plecat de la peste 18.000 restanțe. Am auzit toate explicațiile posibile. Am fost criticată de sindicate pentru că se muncește mult. Au crezut că renunț.Nu am renunțat.”
Care este situația în Spania?
Violeta Alexandru, Ministrul Muncii făcea următorul anunț în date de 10 octombrie 2020.
„Spania. Dosare pensii comunitare întârziate. Mult. Ani fără răspuns către românii noștri care au lucrat în străinătate. Mai nimeni să îți răspundă la un telefon ca să înțelegi ce ți se întâmplă. De la sute am ajuns la 20.
Niciun dosar nerezolvat, aici trebuie să ajungem!
Acestea sunt datele. Greu, totul pare “o luptă“. Un milion de explicații, un munte de sensibilități, o permanentă fugă de răspundere. O comoditate în sistemul public pe care am zdruncinat-o. Foarte puțini rezistă.
Am fost foarte atentă la tot ceea ce s-a întâmplat în aceste luni, pe această temă. Am identificat problema – sute, mii de dosare de pensii comunitare întârziate în diferite țări (sistemul nu îți prezintă din proprie inițiativă problemele decât dacă este vreo criză! De soluții nici nu mai vorbesc, extrem de puțini au acest antrenament – să prezinte soluții).
Am urmărit-o cu încăpățânare. Am știut că trebuie să rezolv lucrurile, să ajung la zi dar să văd și cum se poate evita, pe viitor, repetarea situației.
Mă tem că acum se rezolvă lucrurile prin implicarea mea dar peste un an va fi la fel dacă nu găsesc soluții de sistem.
Când casele de pensii au avut nevoie de implicarea mea, am pus mâna pe telefon (deci nimic complicat!) și am cerut Ministrului Muncii din Spania să mă sprijine să impulsionăm autoritățile noastre să colaboreze mai eficient. La fel am cerut și Președintelui Casei Naționale de Pensii – să comunice cu omologii săi.
Când spun colegilor din sistem care îmi prezintă blocajele: să sunăm să vedem ce se întâmplă – văd stupoare pe fețele lor. Oamenii nu sunt obișnuiți să se implice! Se acoperă de scuze, energia lor este investită în scuze când, de fapt, trebuie canalizată spre rezolvarea lucrurilor.
Răspunsul la întrebarea: cum s-au mai rezolvat din probleme în mandatul meu?
Îmi pasă, nu am spus Nu pot, nu am timp, hai mai bine să o ascundem ca să nu deranjez. Vă spun cinstit, sunt colegi din instituțiile coordonate de Minister, oameni care, poate, nu mă cunosc personal dar îmi trimit mesaje de încurajare, spunându-mi că vor să facem treabă.
Nu caută să câștige simpatia ministrului. Ba chiar sunt convinsă că le-am dat de gândit în această perioadă. Sunt oameni care înțeleg că nu ne mai putem permite să nu îndreptăm sistemul public spre eficiență. Așadar oamenii reprezintă o discuție, iar soluțiile de sistem, o altă discuție. Necesară.
Cred că am o soluție care să rezolve lucrurile rapid și care să sprijine și angajații care gestionează acest domeniu:
externalizarea unor servicii legate de soluționarea cererilor pentru pensiile comunitare. O entitate care să gestioneze comunicarea cu beneficiarii, preluarea de documente, depunerea, completarea lor.
Zero Întârzieri la calculul pensiei pentru românii din Spania anunță ministrul Violeta Alexandru în data de 14.11.2020
De ce sunt întârzieri la calculul pensiei pentru românii din diasporă?
Dosarele de pensionare depuse în străinătate, nu ajung în România la Casa de Pensii din județul în care are domiciliul solicitantul.
Nu au trecut nici două luni, avem un alt ministru. Și aflăm cu stupoare că dosarele de pensii trimise din străinătate ajung la altă Casă de Pensii.
Deputatul PNL, Valentin Făgărășian a discutat această problemă cu Raluca Turcan, ministrul muncii.
„Astăzi de la ora 11:00 am avut o întrevedere cu Ministrul Muncii, doamna Raluca Turcan, pentru a discuta despre problema dosarelor de pensii ale românilor din diaspora.
În ultimii ani, întârzierea răspunsurilor din partea caselor de pensii din Romania și implicit blocarea întregii cereri de pensionare în regim comunitar, a devenit una dintre marile probleme cu care se confruntă românii care lucrează în străinătate și care s-au apropiat de vârsta pensiei.
Această întârziere este datorată faptului că dosarele de pensii din diaspora nu sunt trimise în județul de reședință al cetățenilor ci într-un județ prestabilit.
Problema e că cetățenii nu stiu în ce județ ajunge dosarul lor de pensii și ajung uneori să îl caute și 2-3 ani printre instituții.
Din păcate schimbarea legislației pentru trimiterea documentelor direct in judetul de reședință nu este un proces simplu, dar în timpul acestei întâlniri am avut garanția că vom colabora pentru a implementa acest proces.
De exemplu o prima propunere care vine din partea noastră este să redactam un regulament intern prin care cetățeanul să fie notificat despre situația dosarului său, la adresa de email sau la numărul de telefon declarat . În același timp Casele Județene de pensii vor trebui să comunice între ele și să trimită dosarele în județul de reședință al cetățeanului.
Doamna Ministru a fost extrem de deschisă propunerilor noastre și am decis să lucrăm împreună pentru a rezolva problema aceasta cât mai repede. Sunt încrezător în capacitățile doamnei Raluca Turcan de a veni cu soluții folositoare pentru românii de pretutindeni.
Românii trebuie să își primească drepturile fără întârzieri, indiferent de țara în care locuiesc.”
Alte știri legate de pensii: Cum se calculează pensia în Spania 2020 și 2021.