Relație diplomatică excelentă între România și Spania.

140 de relatii diplomatice Romania - Spania

Relație diplomatică excelentă între România și Spania. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania.

Relație diplomatică excelentă România - Spania
sursă: Ambasada României în Spania
  • Vizita Ministrului Afacerilor Externe Spaniol în România
  • Videoconferință între Președintele Senatului Spaniol și Președintele Senatului României
  • Ședință comună de Guvern
  • Expoziție arheologică „Tezaure Arheologice din România- Rădăcinile dace și romane” la Muzeul de Arheologie din Madrid
  • Expoziție itinerantă, constând în prezentarea unor documente și materiale aparținând Arhivelor Diplomatice române și spaniole
  • Lansarea unui Album aniversar bilingv al relațiilor bilaterale româno-spaniole.
  • alte expoziții, concerte și conferințe tematice

Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, a acordat un interviu recent publicației Spotmedia.

În care a anunțat ce evenimente se pregătesc anul acesta cu ocazia împinirii a 140 de ani de relații dipomatice bilaterale.

„În 2021, România și Spania aniversează 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, prilej cu care am planificat, pentru luna iunie a acestui an, prima ședință comună de guverne.

23 iunie (1881) este data care marchează începutul relaţiilor diplomatice româno-spaniole, când Spania a înființat prima legație la Bucureşti, de aceea ne-am dorit ca ședința comună a guvernelor să aibă loc în preajma acestei date cu o semnificatie specială.”

O agendă ambițioasă pentru a marca cei 140 de ani de relații

„Avem o agendă ambițioasă care reflectă soliditatea relațiilor dintre țările noastre, o agendă care, în mare parte, este dedicată oamenilor. Cred că relațiile bilaterale trebuie privite întotdeauna din această perspectivă, a beneficiilor pe care le pot aduce oamenilor.

Contextualizat la noul cadru global post-pandemic, e important să valorificăm reciproc oportunitățile economice, să menținem pasul tehnologizării cu ceilalți actori globali și să explorăm posibilitatea relocalizării industriilor esențiale, prin eficientizarea economiilor noastre, prin recuperarea decalajelor și asigurarea incluziunii tuturor categoriilor.

De asemenea, în perspectiva ședinței comune de guverne, vom sărbători 140 de ani de relații diplomatice româno-spaniole printr-o suită de evenimente de diplomație publică, cu implicarea unor instituții din ambele țări, în a căror organizare vom ține cont, bineînțeles, și de evoluțiile situației pandemice și de măsurile sanitare care se impun.”

Expoziția Tezaure Arheologice din România- Rădăcinile dace și romane

„Mizăm pe teme dintre cele mai variate, care vor reflecta atât bogăția diversității societăților din țările noastre, cât și elemente istorice comune. Printre aceste demersuri menționez expoziția arheologică despre „Tezaure Arheologice din România- Rădăcinile dace și romane”, un eveniment unic prin amploarea sa, care va fi organizată la Muzeul Național de Arheologie din Madrid în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerele Culturii din România și Spania, Institutul Cultural Român și Ministerul Apărării Naționale, și pe care ne propunem să o prezentăm publicului spaniol, alături de o altă expoziție itinerantă, constând în prezentarea unor documente și materiale aparținând Arhivelor Diplomatice române și spaniole, deopotrivă, care ilustrează evoluția relațiilor bilaterale România-Spania de-a lungul timpului, dar și lansarea unui Album aniversar bilingv al relațiilor bilaterale româno-spaniole.

Pe lângă toate acestea, sunt programate a avea loc concerte extraordinare organizate în clădiri simbol aparținând Patrimoniului Național spaniol, expoziții și conferințe tematice.”

Relație diplomatică excelentă România – Spania – Conferința de presă comună a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul spaniol Arancha González Laya

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 februarie 2021, consultări politice cu Arancha González Laya, ministrul afacerilor externe, Uniunii Europene şi cooperării al Regatului Spaniei. Vizita pe care oficialul spaniol efectuat-o la București, a avut loc la invitația omologului român.

Vizita are caracter simbolic, fiind prima din acest an a demnitarului spaniol și prima vizită pe care șeful diplomației române o primește la București din partea unui omolog străin. Prin aceasta se reconfirmă caracterul de Parteneriat Strategic al relațiilor româno-spaniole. Totodată, vizita se realizează în contextul aniversării, în 2021, a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale. Și prefațează debutul unui calendar bogat de evenimente politico-diplomatice, de diplomație publică și culturale pentru celebrarea momentului aniversar.

În cadrul convorbirilor, șefii celor două diplomații au pregătit substanța și rezultatele concrete ale primei reuniuni comune a celor două guverne, planificată a avea loc în acest an.

De asemenea, au adus aprecieri comunității de români de pe teritoriul Spaniei, bine integrată, și au discutat modalități de a veni mai bine în sprijinul acesteia.

Cei doi miniștri au decis totodată intensificarea cooperării în cadrul UE, NATO și al altor organizații internaționale. Și au avut un schimb de păreri cu privire la o serie de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, europeană și internațională.

Relație diplomatică excelentă România – Spania – Videoconferință între președinta Senatului Spaniei și președinta Senatului României

Relație diplomatică excelentă România - Spania - presedinte Senat Romania si Spania
Sursă: Ambasada României în Spania

La 25 februarie a.c., a avut loc o reuniune în format videoconferință între președintele Senatului României, Anca Dragu, și omologul spaniol, Pilar Llop Cuenca.

La reuniune au participat și ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, și ambasadorul Spaniei la București, Manuel Larrotcha. Ambele președinte ale senatului au remarcat nivelul excelent al relațiilor româno-spaniole. Au evidențiat importanța diplomației parlamentare în consolidarea, pe mai departe, a cadrului de cooperare bilateral.

 Președinta Senatului României a adresat colegilor din Parlamentul Spaniei invitația de a întări relația interparlamentară. Prin crearea unui grup de lucru care să aibă ca obiectiv transmiterea de bune practici adoptate de Spania în domeniul violenței de gen. Și coordonarea măsurilor legislative într-un pachet unitar, aliniat legislației europene și adaptat cazuisticii din România. 

În pregătirea următoarei Conferințe a președințiilor parlamentelor din Uniunea Europeană, partea spaniolă a invitat România să se alăture inițiativei acesteia de asumare a unui angajament parlamentar mai puternic pentru egalitatea dintre bărbați și femei.

România a acceptat invitația și este cea de-a doua țară, după Franța, căreia i-a fost adresată această invitație. Reprezentantul român și-a luat angajamentul că țara noastră va sprijini inițiativa spaniolă.

 În cadrul reuniunii, oficialii român și spaniol și-au asumat următoarea declarație comună:

„Președinții Senatului spaniol și român și-au declarat angajamentul ferm pentru dedicarea în continuare a eforturilor lor în vederea combaterii violenței împotriva femeilor în toate manifestările sale, precum și pentru solidaritatea față de victime și pentru cea mai fermă condamnare a atitudinilor și a actelor de violență împotriva femeilor. Adunările parlamentare trebuie să acționeze în întreaga sferă publică, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile bazate pe gen.”

Președinta senatului spaniol mesaj pentru români cu ocazia zilei naționale

Pentru un scurt istoric al relațiilor bilaterale îți recomandăm să citești: https://madrid.mae.ro/node/221

Relație diplomatică excelentă România – Spania –

Vizite şi întrevederi la nivel de şef de stat

În România:

  • 2009: vizita oficială a Alteţelor Lor Regale Principii de Asturias;
  • 2003: vizita MS Regele Juan Carlos şi a MS Regina Sofia      

În Spania:

  • 2015: 13-14 iulie – vizita oficială a Președintelui României;
  • 2007: noiembrie – vizită de stat a Președintelui României;                   
  • 2001: participarea Preşedintelui României la Conferinţa despre tranziţie şi consolidare democratică de la Madrid
  • vizite realizate în 1992,1998 

Alte vizite la nivel înalt

  • 2017: participarea MS Regele Juan Carlos și a MS Regina Sofia la înmormântarea MS Regele Mihai I și primirea de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, la Palatul Cotroceni
  • 2010: Vizita in Spania a MS Regele Mihai I și a MS Regina Ana, însoțiți de ASR Prințesa Margareta și ASR Prințul Radu ai României. Întrevedere cu MS Regele Juan Carlos I si MS Regina Sofia ai Spaniei
  • 2002: vizita MS Regele Mihai I în cadrul unui turneu european de sprijinire a candidaturii României la NATO

Vizite şi întrevederi la nivel de prim-ministru

În România:

  • 17-18 octombrie 2012: întrevedere a Președintelui Guvernului spaniol cu Primul ministru și Președintele României, în marja Congresului Partidului Popularilor Europeni
  • aprilie 2008: participarea Preşedintelui Guvernului spaniol la Summit-ul NATO de la Bucureşti
  •  vizite realizate în 1995; 2001

 În Spania:

  • 2018: 5-6 septembrie – vizită oficială a prim-ministrului, însoțit de ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, ministrul afacerilor externe, ministrul apărării naționale, ministrul fondurilor europene, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat.
  • 2013: 22 iulie – vizită oficială a prim-ministrului, însoțit de ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism şi secretarul de stat pentru afaceri europene;  
  • 2006: iunie – vizită de lucru
  • 2005: participare la Reuniunea Internaţională la vârf despre Democraţie, Terorism şi Securitate de la Madrid
  • 2005: participare la reuniunea la vârf Euro-mediteraneană (Euromed) de la Barcelona
  • 2004: participare la reuniunea Internaţionalei Socialiste
  • 2004:  participare la ziua comemorării victimelor atentatului din 11 martie
  • vizite realizate în 1990; 1997

Pentru mai multe informații despre relațiile politice : https://madrid.mae.ro/node/167

Citește și: Ambasadorul Romaniei in Spania Gabriela Dancău transmite un mesaj cu ocazia zilei Culturii Naționale

sursă: Ambasada României la Madrd

Distribuie: