Pensia minimă în Spania pentru anul 2021

pensie minimă spania

Pensia minimă în Spania pentru 2021 este de 654,60 Euro.

Cuantumul poate fi diferit in funcție de situația economică și familială a pensionarului.

Astfel pentru o familie:

  • Cu soț/soție în întreținere 851 Euro
  • Fără soț/soție (unitate economică unipersonală) 689,70 Euro
  • Cu soț/soție care nu se află în întreținere 654,60 Euro

Pensia minimă în Spania pentru 2021

Pensia minimă în Spania pentru 2021
Sursă: Seguridad Social

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a beneficia de pensia minimă?

  • pensionarul nu poate avea venituri ce depășesc 7.707 Euro/an din alte activități. (Economice, lucrative, venituri din capital sau patrimoniale)
  • pensionarul trebuie să fie rezident în Spania. ( Și să locuiască efectiv în Spania, se acceptă o perioadă de 90 de zile de locuit în altă țară. În situația în care perioada de locuit în străinătate este mai mare, va trebui justificată cu documente. )

Pensia minimă în Spania pentru 2021 – Ce reprezintă complementul minim?

Complementul minim este o sumă suplimentară care se adaugă la valoarea pensiei, în modul său contributiv, atunci când pensia nu atinge minimul legal stabilit.

În situația în care pensia contributivă calculată este inferioară cuantumului minim prevăzut de lege, pensionarul va primi un complement.

Pensionarul are dreptul să încaseze acest complement pentru a ajunge la cuantumul stabilit ca pensie minimă, atâta timp cât, cuantumul pensiei stabilite inițial plus creșterile succesive anuale, nu depășesc pensia minimă.

Mai exact, vom folosi un exemplu.

Să presupunem, că pensia contributivă calculată este de 500 de euro. Având în vedere că pensia minimă stabilită prin lege este mai mare, se va mai adăuga o sumă adițională numită complement, pentru a putea ajunge la pensia de 654,60 Euro.

500 + 154,60 = 654,60

Dacă în timp pensia de 500 de euro va crește ca urmare a actualizării ce are loc în fiecare an, suma de 154,60 se diminuează, în varianta în care nu a crescut și pensia minimă.

Exemplu, dacă pensia s-a majorat cu 10 euro:

510 + 144,60

Deși pensia a fost mărită, majorarea nu se aplică din cauza complementului care este considerat un ajutor social.

Când se majorează pensiile?

Pensiile în Spania se actualizează în fiecare an. La începutul fiecărui an se calculează un indice. Creșterile nu pot fi mai mici de 0,25% dar nici mai mari de IPC (rata inflației) + 0,50%.

În 2021 creșterea este de 0,9%.

Voi primi 12 pensii pe an sau 14?

pensie minima spania 2021

Pensia în Spania se achită prin:

  • 12 plăți lunare ordinare.
  • 2 plăți extraordinare (una în iunie, și cealaltă în noiembrie)

În concluzie, toți pensionarii, indiferent din sectorul care provin, vor încasa 14 pensii anuale. Cu excepția situațiilor când pensia a survenit, în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În această situație cuantumul corespunzător plăților este calculat pro-rata în cuantumul plăților ordinare.

Citește și: Cum se calculează pensia în Spania 2020 și 2021

Notă importantă: Știri Spania nu își asumă răspunderea pentru deciziile pe care le luați în baza articolelor publicate. Vă recomandăm ca întotdeauna informațiile prezentate să le comparați cu cele prezentate de autoritățile competente. Articolul de mai sus reprezintă o analiză proprie făcute pe baza mai multor surse de informații: Seguridad Social ( Ministerio de Inclusion, Seguridad Social y Migraciones, Uniunea Europeană) . Verificați  pe site-ul oficial ca informațiile să fie de actualitate : Seguridad Social.

Deasemenea dacă întâmpinați probleme, sau aveți nevoie de clarificări luați legătura cu atașatul pe probleme sociale din cadrul Ambasadei României la Madrid.

Sursă: Seguridad Social

Distribuie: